تحقیق پروژه تحقیقاتی بررسی عوامل مؤثر بر هجوم آب در معادن روباز

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن تحقیق پروژه تحقیقاتی بررسی عوامل مؤثر بر هجوم آب در معادن روباز :

تحقیق پروژه تحقیقاتی بررسی عوامل مؤثر بر هجوم آب در معادن روباز

تعداد صفحات :30 با فرمت ورد و قابل ویرایش

تحقیق پروژه تحقیقاتی بررسی عوامل مؤثر بر هجوم آب در معادن روباز
فهرست مطالب

چکیده فارسی 8

فصل اول: کلیات 9

مقدمه 10

آشنایی با معادن روباز 10

فصل دوم: ادبیات نظری 19

هوم آب در معادن روباز 20

مشکلات ناشی از حضور آب در معدن 21

فصل سوم: روش شناسی 25

روش تحقیق و ابزارگردآوری اطلاعات 26

فصل چهارم: یافته های تحقیق 28

عوامل موثر بر هجوم آب در معادن روباز 29

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری 32

نتیجه گیری و پیشنهادات تحقیق 33

منابع 34


چکیده فارسی

معدن یا کانسار کانی یا به صورت خلاصه «کانسار» به جای انباشت طبیعی فلز یا سنگ‌های گوناگون که ارزش اقتصادی داشته باشد می‌گویند. اما معدن به روش روباز یکی از روشهای استخراج معادن سطحی است که ترجیحاً‌ برای معادن فلزی و عمدتاً‌ مس و آهن بکار برده می‌شود. در این روش استخراج به صورت پله‌پله و تا عمقی از ذخیره معدنی که عملیات اقتصادی باشد, ادامه پیدا می‌کند. در این روش از سطح معدن آنقدر باطله‌برداری می‌شود تا به ماده معدنی دسترسی حاصل شود.

این پژوهش از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام می گیرد. در این پژوهش به توصیف در مورد عوامل موثر بر هجوم آب در معادن روباز می پردازیم. در این تحقیق از روش اسنادی استفاده شده است. در این روش محقق از مهم‌ترین ابزار خود یعنی فیش برداری استفاده می‌کند. محقق با مراجعه به همه منابع شناسایی شده از قبل, مطالب مهم و مورد نیاز خود در فیش‌های تحقیق, البته با ذکر دقیق مشخصات منبع مورد استفاده, می‌نویسد. اطلاعات جمع‌آوری شده که در فیش‌ها ثبت شده‌اند با یک نظم منطقی دسته‌بندی شده و در تحقیق با یک دسته‌بندی مناسب و منطقی ثبت می‌شوند. روش گردآوری اطلاعات این تحقیق نیز کتابخانه ای و با فیش برداری و برگه نویسی از منابع معتبر شامل کتب, مقالات, گزارشات و ... است.

هجوم آب به معادن روباز از موانع و چالشهای مهم در عرصه فعالیت معدن کاری است. اما از عوامل هجوم آب به معادن روباز می توان به شیب معدن, شیب کف معدن, منابع آب زیرزمینی, مخزن آب معدن, موقعیت لوله های انتقال آب, فصل معدن کاری, منطقه جفرافیایی معدن و نقص در امکانات پمپاژ اشاره کرد که تقریبا تمامی آنها قابل پیشگیری و کنترل هستند و می توان با مطالعات و تدابیر متعدد از بروز آنها جلوگیری کرد. انجام مطالعات لازم پیش از احداث معدن, در نظر گرفتن فصل معدنکاری, تدارک دیدن تجهیزات قوی و سالم برای معدن و مواردی از این قبیل خواهند توانست از بروز هجوم آب به معدن روباز جلوگیری کند.

کلیدواژه ها: هجوم آب, معدن روباز

فصل اول

کلیات


1-1- مقدمه

معدن یا کانسار کانی یا به صورت خلاصه «کانسار» به جای انباشت طبیعی فلز یا سنگ‌های گوناگون که ارزش اقتصادی داشته باشد می‌گویند. معادن به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

1. معادن سطحی

2. معادن زیرزمینی

هر کدام از دسته‌های بالا دارای زیر مجموعه‌های مختلفی هستند که با توجه به نوع ماده معدنی و شکل کانسار دسته بندی می‌شوند. یک نوع از دسته بندی معادن شامل نوع ماده معدنی می‌شود که به دو دسته زغالی و غیر زغالی تقسیم می‌شود(نورتون[1], 2012, 45).

2-1- آشنایی با معدن روباز

معدن به روش روباز یکی از روشهای استخراج معادن سطحی است که ترجیحاً‌ برای معادن فلزی و عمدتاً‌ مس و آهن بکار برده می‌شود. در این روش استخراج به صورت پله‌پله و تا عمقی از ذخیره معدنی که عملیات اقتصادی باشد, ادامه پیدا می‌کند. در این روش از سطح معدن آنقدر باطله‌برداری می‌شود تا به ماده معدنی دسترسی حاصل شود. باطله‌های روی ماده معدنی پس از برداشت باید عمدتاً‌ به خارج از محدوده معدن منتقل شده و در آنجا انبار شوند. تنها آن بخش از این باطله‌ها که ممکن است در امر جاده‌سازی, ترمیم جاده‌ها, پی‌سازی کارگاهها و پرنمودن گودال مورد استفاده قرار گیرند. در داخل محدوده معینی قرار می‌گیرند و برای مابقی حتماً باید در خارج از محدوده معدن محل خاص در نظر گرفت و به شیوه معینی دمپ نمود. انتخاب مکان و یا مکانهای خاص برای دمپ باطله‌ها نیاز به اطلاعات دقیق در مورد حجم باطله‌برداری و خصوصیات شیمایی و فیزیکی آنها دارد و از مواردی است که در بخش طراحی معدن باید مورد مطالعه قرار گیرد. روش روباز در مقایسه با سایر روشهای استخراج از هزینه اولیه زیادی برخوردار است اما تولید بالا, تولید به ازا هر پرسنل بالا و هزینه استخراج پائین به ازا هر تن از مزایای عمده این روش است. روش روباز به دلیل استفاده از ماشین‌آلات بارگیری و حمل عظیم‌الجثه که از قدرت و ظرفیت زیاد برخوردارند و دارای تولید بالایی می‌باشد و برای معادن بزرگ که دارای شرایط ژئومکانیکی سخت و بسیار سخت است کاملا ً‌مناسب می‌باشد و مورد استفاده قرار می‌گیرد, بویژه ذخایر عظیم که از عیار کم برخوردارند. ذخایر توده‌ای و ذخایری که به صورت رگه ضخیم یا لایه ضخیم اما به طور افقی یا شیب ملایم یا شیب تند از عمق تا سطح ادامه دارند. مناسب‌ترین ذخایر برای بکارگیری روش روباز می‌باشند. در روش روباز استخراج به طور غیرپیوسته صورت می‌گیرد یعنی دو سیستم بارگیری و حمل به طور منفک از هم عمل می‌نمایند. در بیش از 80% معادن روباز در دنیا از شاول و تراک به عنوان ماشین‌آلات بارگیری و حمل استفاده می‌شود. در اکثر این معادن از لودر نیز به عنوان ماشین بارگیری کمکی استفاده شده است. در روش روباز به منظور دسترسی به ماده معدنی استخراج از نقطه‌ای شروع خواهد شد که کمترین باطله‌برداری را داشته باشد. جهت آماده‌سازی مواد از حفاری و انفجار استفاده می‌شود. مواد منفجره مصرفی آنفو و در شرایطی که چالهای انفجاری مرطوب یا نمناک باشند برای خنثی نمودن خاصیت آب از آنفو دوغابی استفاده می‌شود. حد نهایی معدن محدوده‌ای است که از نظر اقتصادی تا رسیدن به آن اجازه عملیات استخراجی وجود دارد یا عملیات مقرون به صرفه است. همانطور که ملاحظه می‌شود استخراج ماده‌ معدنی و باطله با ایجاد برش‌هایی از بالا و پائین صورت می‌گیرد و در نهایت فضای خالی شده‌ای در دل زمین ایجاد می‌گردد که دیواره آن شکل پله‌ای دارد. به این فضای خالی ایجاد شده پیت گفته می‌شود. برای آن دسته از ذخایری که در کمتر از 20 متری سطح زمین قرار داشته باشند می‌توان از روش تک پله‌ای استفاده کرد و ماشین‌آلات بارگیری و باربری مختلفی را بسته به فاصله جابجایی لازم برای باطله و ماده ‌معدنی بکار برد. در شرایطی که عمق بیش از 20 متر باشد ایجاد چندین پله جهت استخراج ماده معدنی ضروری است(رید[2], 2015, 89).

ارتفاع, عرض و شیب پله‌ها از پارامترهای مهم طراحی در استخراج معادن روباز می‌باشد و به طور عمده به میزان تولید, جنس سنگ و ماشین‌آلات حفاری, بارگیری و حمل و نقل بستگی دارد.

مشخصه‌های مهم پله معدن روباز با توجه به عوامل یاد شده بشرح ذیل تعیین می‌شوند:

الف- ارتفاع پله

متوسط ارتفاع پله‌ها بین 4 تا 20 متر متغیر است. این حد عمدتاً‌ به جنس سنگ بستگی دارد و در سنگهای نرم بین 4 تا 6 متر, در سنگهای نیمه سخت بین 6 تا 8 متر و در سنگهای سخت بین 8 تا 20 متر تعیین می‌شود. همچنین اندازه انتخاب شده برای ارتفاع پله باید با ارتفاعی که سیستم بارگیری قادر به استخراج است هماهنگی داشته باشد. اگر چه طراحی پله‌های مرتفع موجب کاهش هزینه‌های حفاری و انفجار می‌شوند اما احتمال حادثه را نیز افزایش می‌دهند و از طرف دیگر ارتفاع کمتر از 4 متر نیز به دلیل افزایش هزینه حفاری, کمتر طراحی می‌شوند. غیر از عوامل یاد شده شرایط جوی نیز در انتخاب ارتفاع پله مؤثرند بالاخص مناطق برف‌گیر که احتمال یخبندان هم زیاد است(هنتون[3], 2016, 89).

ب- عرض پله

عرض پله‌ها بین 8 تا 40 متر متغیر است. این حد به اندازه ماشین حفاری, شیوه انفجار, عرض سیستم بارگیری و سیستم حمل و ایمنی بستگی دارد. هر چه پله از عرض کمتری برخوردار باشد میزان باطله‌برداری کمتر, شیب پله و معدن زیادتر می‌شوند و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه‌تر خواهند بود اما ایمنی کاهش می‌یابد. در پله‌های عریض شیب پله و معدن کمتر, باطله‌‌برداری زیاد و از نظر اقتصادی هزینه یک تن تولید نیز افزایش خواهد یافت. حسن پله‌های عریض کاهش حادثه و افزایش راندمان و ایمنی در عملیات است(همان منبع).



[1] Norton

[2] Reed

[3] Henton


لینک کمکی